Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yasal Mevzuatlar
#1
Sözleşmeniz ne olursa olsun iş kanunu 1. önceliktir. Şirketler sözleşmelerinde ne yazarsa yazsınlar kanunen iş kanunu dışına çıkmamak ile yükümlüdürler.

Buna göre  ; çalışma saatleri iş kanununda belirtilen şekilde normalde : Örneğin: Haftada 5 gün çalışan ve Cumartesi ve Pazar günü çalışma yapılmayan bir işyerinde, günlük çalışma süresi 9 saattir.( 45 saat/ 5 gün) haftada 45 saatten fazla çalıştırılamaz bir işçi.


Buna göre haftada 5 gün günde 9 saat çalışmanız gerekiyor ise. 45 saatten sonraki her saat mesai kapsamına girer ve ücret olarak 2 ile çarpılır. 

Resmi Tatil ve Bayram Günlerinde çalıştığınız takdirde bu mesai olarak 2 ile çarpılır. 2 gün yerine geçer.

Çalışmak için şirket sizi uzak yerlere gönderebilir. Yolda geçen süre mesai saatine dahildir.

Aynı şirket size 1'den fazla araya başka iş girmeden sözleşme yaparsa sözleşmeniz belirsiz süreli iş sözleşmesine döner, 1 yılı aşıyorsanız bu şekilde çalışma olarak tazminat hakkınız mevcuttur.

Belirli süreli iş sözleşmesini imzaladığınız halde şirket sizi haksız nedenlerle işten çıkarıyorsa (2 ay deneme süresini aşmanız gerekebilir sözleşmeye göre) haklarınız ;

a. Şirket size 2 hafta öncesinden yazılı olarak bildirimde bulunmuş olması gereklidir. Aksi halde ihbar tazminatı hakkınız bulunmakta. 

b. Belirli süreli sözşleşmenizi 7 aylık imzaladınız ama 2 ay sonra çıkardılar sizi. Kötü niyet (bakiye) tazminatı açma hakkınız mevcut. Buna göre mahkemeler 8 aya kadar alacaklı olduğunuza karar verebilir. Türk hukuk sisteminde tartışılır.

Hepsinden önce imzaladığınız şeylerin ne olduğunu görmeniz fotoğraflamanız önemlidir. Şirket buna karşı çıkabilir şirket politikamız gereği vs saçmalayabilir ama hakkınızdır. 

Yapım şirketleri her zaman için kanun dışıdır, çalışma şartları/ çalışma saatleri vs baz alırsak.
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi